Kimyasal peeling işleminin bir diğer ismi de cilt soyma işlemidir. Birden fazla kimyasalın bir arada kullanılmasıyla cilde uygulanan bir peeling işlemidir.
Mat, cansız ve sağlıksız görünen cildin soyulması ile yerine canlı, ferah, taze olan yeni cildin ortaya çıkmasını sağlayan bir işlemdir.
Daha açık şekilde ifade edilmesi gerekirse cildin üst tabakasının bütünüyle soyulmasının sonrasında cildin doğal şekilde gerçekleşen iyileşme sürecinin gerçekleşmesi ile yeni, taze, canlı, ferah ve temiz olan cildin ortaya çıkmasıdır.
Taze olan, ferah ve canlı cildin yeniden ortaya çıkmasını cildin kendini iyileştirmesi ile ortaya çıkmasını sağlayan bir işlemdir.
Kimyasal peeling işlemi üç kategoride yapılmaktadır. Yüzeysel kimyasal peeling, orta derinlikte kimyasal peeling ve derin kimyasal peeling olarak üç farklı kategoride uygulanmaktadır.
Kimyasal peeling işlemi yaptırmadan önce cildin iyi şekilde tanınması gerekmektedir. Cilt yüzeyinde bulunan bazı nedenlerden dolayı kimyasal peeling işlemi faydadan çok zarar verebileceği için mutlaka cildin tanınması ve çeşitli dikkat edilecek hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Kimyasal peeling yaptırılmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar:
Sütün içerdiği laktik asit ile genel olarak meyvelerin içeriğinde bulunan glikolik asidin kullanılmasıyla uygulanan kimyasal peeling işlemidir. Diğer kimyasal peeling işlemlerinde en hafif olarak yapılan işlemdir.
Bu asitlerin yardımı ile cildin en üstünde bulunan tabakanın çok hafif olarak soyulması ile yapılan ve cildin ardından kendini yenilemesi işlemidir. Oldukça hafif olan bu işlem hassas cilde sahip olan kişiler için oldukça iyi olan bir uygulamadır.
Genel olarak yüzdeki renk değişiklikleri ve orta hafif dereceli cilt kırışıklıklarının tedavi edilmesi için kullanılan peeling yöntemidir.
Bunun dışında güneşten korunmadan uzun bir zaman güneşe maruz kalınmasıyla güneş yanıklarının oluştuğu boyun, omuz, kol ve yüz gibi bölgelerde meydana gelen cilt lekelerinin tedavi edilmesinde kullanılır.
Bu peeling işleminin ardından yüz üzerinde kırmızı bir renk oluşup bir süre kalabilir. Geçici olan bu durumun meydana gelmesi oldukça doğaldır. Ardından cilt rengi kırmızıdan kahverengine dönmeye başlar.
Birkaç gün içerisinde ise deri dökülmeye başlayacaktır. Yaklaşık olarak yedi gün sürecek olan iyileşme dönemi başlayacaktır. İyileşme döneminde ise cilt mutlaka temiz tutulmalıdır. Cilt güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır. Cilt temizliğinin ardından nemlendirici ile nemlendirilmelidir.
Derin kimyasal peeling işleminde cilt büyük oranda soyulur. Derin kimyasal peeling işlemi akne ve sivilce izleri, cilt lekeleri, derin kırışıklıklar ve çiller için son çare olarak kullanılan tedavi yöntemidir.
Oldukça etkili bir yöntemdir. Diğer kimyasal peeling işlemlerine göre bu işlem daha ağrılı olan farklı bir işlem olacaktır. Bu sebeple işlem sırasında lokal anestezi kullanılmaktadır.
Kullanılan maddelere karşı cilt çeşitli reaksiyonlar gösterebileceği için yüzde şişlikler oluşabilmektedir.
İyileşme sürecinin ardından ciltte kızarıklığın yok olması birkaç ay alabilmektedir. Uzman kişiler tarafından yapılan bu kimyasal peeling işleminin ardından istenilen sonucun alındığı görülecektir.
Kimyasal peeling işlemi için yapılacak olan seansların süresi tedavinin yapılacağı bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak 30 ila 60 dakika arasında zaman almaktadır.
Seansın sayısı kimyasal peelingin hangi türünün uygulanacağına, vakanın kendisine ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ortalama olarak;
Kimyasal peeling uygulamasının öncesinde en az bir hafta kadar önce saçlarda perma ve saç boyası kesinlikle yaptırılmamalıdır. Tedavi uygulaması için olabildiğince kış ayları ya da bahar ayları seçilmelidir.
Cildin güneş ile temasından olabildiğince kaçınılmalıdır. Cilt yenileme sürecinde ve cilde uygulanan kimyasal peeling işleminin hemen ardından cildin güneşe maruz kalması ciltte yanıklara ve bu yanıklara ait izlerin oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenler işlemi yaptırmak için kış ayları ya da bahar ayları seçilmeye dikkat edilmelidir.
Cilt direkt olarak güneş ışığına maruz kalınmaması gerekmektedir Solaryumdan mutlaka kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar en az 6 aylık süre ile güneşten kaçınılmalıdır. Bu süre zarfında mutlaka yüksek faktörlü olan güneş koruyucuların kullanılması gerekmektedir. Yaz aylarında ise güneş gözlüğü ve şapka kullanımına özen gösterilmelidir.
Orta derinlikte peeling ile yüzeysel peeling uygulamalarında yapılacak olan tedavi sürecinde ve sonrasında cilt üzerinde hafif ya da orta şiddette yanma hissiyatı oluşabilmektedir.
Acıyı azaltabilmek için lokal anestezik kremler kullanılabilmektedir. Derin olan kimyasal peeling işlemi ise acılı bir işlemdir.
Bu sebeple işlem sırasında tedavi lokal anestezi kullanarak yapılmaktadır. Aynı zamanda ağrı kesici ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
Yan etkiler kimyasal soyma işleminin ardından gelecek olan beklenilen ve geçici olan bir dizi süreçlerdir. Genel olarak yan etkiler kendiliğinden geçmektedir.
Bu cilt sorunlarının ardından uygulanabilecek olan kimyasal peeling tedavisinin uygulanmasının yanı sıra farklı tedavi yöntemleriyle bir arada uygulanabilir.
Öncelikle uzman estetisyen yardımıyla yapılan bazı testlerden geçerek işlemlere başlanır. Bu testlerin sonucuna göre cilde uygun olan tedavi yöntemi belirlenir. Ardından ise kimyasal peeling uygulaması başlar.
Cilde ilk olarak rengi beyaz olan sıvı formda bir kimyasal sürülür. Ardından Sıvının kısa süre içinde deri altında emilmesi sağlanır.
Derinin altına kadar inen bu sıvı ise cildin soyulmasını sağlamaktadır. Kimyasal peelingin amacı ise cildi soyarak peeling işleminin uygulanmasıdır.
Öncelikle düşük dozlarda uygulanan solüsyonların bir kap içine konulması ile hızlı şekilde uygulama yapılmaktadır.
Özel kimyasal solüsyon cilde eşit miktarda peeling solüsyonu dikkatle uygulanır. Fakat kişinin yüzünde bulunabilen farklı problemli bölgelerde daha fazla miktarda uygulama yapılabilir. Solüsyon cilt üzerinde bir miktar bekletilir ve ciltten temizlenir.
Cildin soyulmasıyla cilt üzerindeki lekeler, sivilce, akne, renk kirliliği gibi çeşitli problemlerin giderilmesi amaçlanır.
Kimyasal işlem korkulacak bir işlem değildir. Cildin çok daha iyi hale gelmesini sağlayan, oldukça etkili ve zararsız bir işlemdir.
Kimyasal peeling uygulamasının ardından cildin özel solüsyonlar kullanılarak temizlenmesi gerekir. Sprey formunda olan bir ürün bireyin yüzüne sıkılarak cildin silinmesi sağlanır.
Ciltte bu maddenin köpürmesinin ardından yüzde kimyasal madde kalmayana kadar temizlenir. Gerektiği takdirde işlem tekrar edilir. Cildin köpürmediği görüldüğünde kimyasal maddelerin ciltten temizlendiğine emin olunur.
Bu uygulamanın yapılmasının ardından cilde besleyici olan bir krem sürülür. Daha sonra besleyici kremin bireyin kendi evinde de kendisi için uygulaması önerilmektedir.
Güneşe çıkılacak ise bu besleyici kremin üzerine güneş kremi de sürülmelidir. Bu şekilde uygulama sonlandırılmaktadır.
Cilt bakım yöntemlerinin diğer yöntemlerine göre kimyasal peeling işlemi daha pahalı olabilmektedir.
Kimyasal peeling tedavisi ve fiyatları 2023 yılında da kişinin ihtiyacına göre, seans sayısına ve kullanılan yönteme göre farklılık göstermektedir. Bakımın yapıldığı yere göre de fiyatalar değişebilmektedir. Kişinin cildinin ihtiyacına ve farklı durumlarına göre seansların sonucu farklı olmaktadır.
Kimyasal peeling yaptıranlar, işlemin yapıldığı ilk günler cilt hassasiyetini önlemek ve güneş ışınlarından korunmak için uzman tarafından önerilecek bakım ürünlerini kullanarak ciltlerini rahatlatabilirler.
Kimyasal peeling uygulaması öncesinde yapılması gereken özel bir işlem bulunmamaktadır. İşlem sonrası günlük hayatlarına dönebilen kişiler; uzman hekimin önerdiği çeşitli ilaç ve güneş koruma kremleri ile işlemin koruyuculuğunu artırmaktadırlar.
Yapılan uygulama sonrası cildin daha da rahatlaması ve işlem kalitesini arttırma amaçlı kullanılabilen, içeriğinde bulunan yararlı asitlerle cildi tahriş etmeden ölü derileri yok eden çeşitli kimyasal peeling ürünleri bulunmaktadır.
Kimyasal peeling işlemi yoğunluklu olarak yıpranmış ve lekelenmiş ciltlerde iyi sonuçlar vermektedir. Daha sağlıklı ve genç görünümlü bir cilt yaratma, bunun dışında leke tedavisi ve yıpranmış cildin yenilenmesi gibi alanlarda kimyasal peeling kullanılmaktadır.